Een nieuw lid van onze afdeling stelt zich voor…

Wij willen nieuwe leden vragen zich voor te stellen door middel van een stukje in deze nieuwsrubriek. Brenda Koppenberg is degene die de spits wil afbijten. Hartelijk dank daarvoor Brenda!

“Zolang als ik mij kan herinneren was ik dol op zoogdieren met een hoog knuffelgehalte. Elk schattig hondje of poesje op straat wilde ik aaien en het liefst hebben. Ik had van kinds af aan al interesse in zoogdieren, vogels en bloemen. Van huis uit heb ik het niet meegekregen. De tuin moest in de hand worden gehouden en elk madeliefje, mosje en ander ‘onkruid’ moest verwijderd worden. Ik heb het mijn vader eigenlijk nooit vergeven dat hij een keer een gigantische mierenkolonie heeft uitgeroeid onder het terras van onze tuin. Hij had de tegels weggehaald en ik, als 9-jarig meisje, zag een schitterend gangenstelsel met allerlei kamers waarin ontelbare mieren heel druk waren met van alles en nog wat. Vliegende mieren vlogen in paniek uit. Dat was een fascinerend gezicht en ik was gebiologeerd door die wereld. Dus toen hij de brand erin stak, was ik boos en verdrietig. Zou het kunnen dat liefde voor de natuur aangeboren is??

Gewandeld heb ik altijd. De bossen hebben mijn voorkeur, maar toen ik meer tijd kreeg, ben ik ook in de buurt van Capelle aan den IJssel gaan wandelen. Onderweg kwam ik allerlei moois tegen en toen ben ik in mijn Elsevierboekjes gaan opzoeken wat ik zoal gezien had. En dat was veel!! Hier in de buurt zijn verschillende biotopen waardoor er  op betrekkelijk korte afstand een grote verscheidenheid aan natuur is. Zangvogeltjes en eenden in het Schollebos, rietvogels, weidevogels, soms lepelaars in het stukje moerasgebied in Hitland en aan de Hollandse IJssel weer andere vogelsoorten, om van de kruiden en planten nog maar te zwijgen. Alles wat ik kon vinden in de boekjes schreef ik op om maar zoveel mogelijk te kunnen onthouden. Ik ontdekte steeds meer planten, vogels paddenstoelen enz. En als ik heel erg veel geluk had, zag ik een wezeltje of hermelijn. Geweldig!!

Tijdens de excursies van de KNNV word ik gewezen op nog veel meer moois, waar ik vroeger toch voorbij was gelopen. De excursies helpen mij nu dus door nog meer te zien!! Misschien onthoud ik ook af en toe iets. Ik ben aangestoken door het enthousiasme van de natuurliefhebbers van de vereniging. Op de eerste excursie die ik meemaakte, ontdekte ik de bijenorchis in de Eendragtspolder. Een foto daarvan stuur ik ter illustratie bij mijn verhaal.”

Brenda is sinds juni 2021 lid van onze afdeling IJssel en Lek.